Blog @ Daniel Stoenciu

coltul meu pe internet..

FrancMasonorie / FranMasoneria / FrancMasoni

Posted by Danny pe 7-iulie-2008

Dan FrancMasonCele trei Calatorii si Juramantul de Fidelitate – momente esentiale ale Ritualului de Initiere

Ceremonia prin care Candidatul este admis in Francmasonerie, initierea sa, nu este o simpla formalitate, mai intai pentru ca ea produce profunde efecte interioare si, in al doilea rand, pentru ca ofera numeroase simboluri care, prin intelegere si aplicare, vor avea in vitor un mare rol in viata Candidatului.
Inca din momentul in care Candidatul este introdus in Cabinetul de Reflectie, prin semnele si mesajele aflate pe cei patru pereti ai incaperii (semnul Berbecului, semnul Cancerului, semnul Balantei si semnul Capricornului), precum si prin obiectele aflate inauntru, acestuia i se induce o stare de seriozitate, sobrietate si solemnitate a actiunii pe care este gata sa o faca.
Candidatul este somat sa lase deoparte frica, curiozitatea, orice gand referitor la distinctiile umane si este saftuit ca numai prin autodepasire si perseverentava reusi sa lase in urma tenebrele si sa vada Lumina.
Confruntarea singuratatii Candidatului cu aceste simboluri si mesaje in Cabinetul de Reflectie reprezinta in fapt prima Proba pe care acesta o da cu sine insusi, Proba Pamantului, care alaturi de celelalte trei Probe ( ale Aerului, Apei si Focului), corespund celor patru varste ale lumii si celor patru calitati fundamentale ale fiintei umane: simtul material, sensibilitatea, inteligenta si spiritualitatea.
Ritualul Initierii tinde sa elibereze Candidatul de piedicile pe care el le intampina pe aceste patru planuri sis a ii indice cel mai bun drum pentru a dezvolta pe patru niveluri puterile sale creatoare.
Am ales sa nu insistam pe prima Calatorie initiatica a Candidatului deoarece el se confrunta singur cu temerile sale, in vreme ce in celelalte trei Calatorii el este asistat si ajutat sa invinga obstacolele de catre viitorii lui Frati, prin intermediul unui Ritual de mare intensitate emotionala.
Ritualul Initierii este structurat pe mai multe momente, incepand de la introducerea in Templu a Candidatului, parcurgerea celor Trei Calatorii, depunerea Juramantului de Fidelitate si terminand cu acordarea Luminii si consacrarea acestuia, de catre Maestrul Venerabil in fata Altarului Juramintelor, ca Frate Francmason.
Pe intreg parcursul Initierii, este subliniata ideea voluntariatului Candidatului de a trai toate momentele premergatoare dobandirii Luminii. Astfel, intr-un prim dialog intre Maestrul Venerabil si Candidat, acesta din urma este intrebat daca prezenta sa in Templu este libera, neinfluentata de cineva si din proprie initiative. Atat aceasta intrebare cat si multe altele venite pe parcursul Ritualului au ca scop sublinierea ideii ca nu Masoneria are nevoie de respectivul Candidat ci invers, acesta trebuie sa se prezinte umil in fata reprezentantilor Ei pentru a cere sa fie primit si in acest mod sa incerce sa ajunga pe un plan spiritual superior, fiind indrumat sa isi slefuiasca Piatra de Temelie.
Dupa ce Candidatul isi afirma Credinta in Dumnezeu, acestuia i se vorbeste despre principiile intelectuale si morale, despre legile, obligatiile precum si despre cele trei indatoriri de baza ale oricarui Francmason:
* Pastrarea secretului asupra a tot ceea ce se vede si se vorbeste in Templu
* Practicarea principiilor fundamentale ale Masoneriei: dragostea frateasca, intrajutorarea si cautarea permanenta a adevarului
* Obligativitatea conformarii la Constitutia si Regulamentul General al M.L.N.R. precum si a Regulamentului Intern al Respectabilei Loje.

Reclame

Un răspuns to “FrancMasonorie / FranMasoneria / FrancMasoni”

  1. Buna
    Sunt din Tg.Mures si a-si vrea sa iau legatura cu cineva initiat in francmasonerie,pt ca doresc sa fiu si eu acceptat daca indeplinesc conditiile in randul francmasonilor
    Cu stima Remus Cazan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: