Blog @ Daniel Stoenciu

coltul meu pe internet..

Depozitarul bursei din Bulgaria a solicitat interconectarea cu institutia similara din Romania

Posted by Danny pe 8-mai-2008

Societatea de depozitare, decontare si registru a Bursei din Bulgaria – Central Depositary AD – a solicitat interconectarea cu Depozitarul Central din Romania, „tezaurul” pietei autohtone de capital, care intentioneaza stabileasca conexiunea transfrontaliera in cursul acestui an, a anuntat directorul general al DC, Adriana Tanasoiu, la marcarea unui de activitate a institutiei.

Aceasta conexiune transfrontaliera va permite tranzactionarea instrumentelor financiare in paralel pe bursele din Romania si Bulgaria (spre exemplu, asa cum se intampla in prezent cu actiunile bancii austriece Erste Bank, pe trei piete europene) si listarea simultana a unui emitent la cele doua burse.

Bulgarii sunt interesati insa mai ales de faptul ca DC din Romania este interconectat cu alte 15 institutii similare europene si deruleaza operatiunile necesare conexiunii cu a 16-a institutie de acest fel, pentru a deveni un centru nodal pentru activitatea de depozitare si decontare in regiunea sud-est europeana. Mai mult, in conditiile cresterii activitatii transfrontaliere pe pietele de capital, observatorii vad Depozitarul din Romania ca avand potentialul de a deveni un „hub” regional.

Giulio di Cerbo, managing director pentru infrastructura pietelor de capital la Citibank Londra, a declarat la Bucuresti, ca DC este cea mai vizionara institutie de profil din Europa de Est si are posibilitatea sa devina liderul regiunii. DC a primit si invitatia de a se alatura unei initiative europene recent lansata – Link up Markets, care vizeaza cooperarea intre sapte institutii de depozitare europene, din Germania, Grecia, Spania, Austria, Elevetia, Danemarca si Norvegia.

Pentru 2008, institutia autohtona mai are in vedere imbunatatirea procesului de compensare-decontare si a procedurilor de management al riscului. Totodata, Depozitarul Central va implementa o solutie pentru utilizarea instrumentelor financiare emise de institutile financiare internationale, cum ar fi obligatiunile emise de Banca Mondiala si de Banca Europeana pentru Investitii, ca instrumente eligibile pentru toate operatiunile BNR. DC va pune in practica in acest an proiectele initiate de Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana in domeniul transferurilor de titluri financiare.

Depozitarul Central este o institutie fundamentala a pietei de capital, care asigura compensarea si decontarea tranzactiilor bursiere, precum si evidenta registrelor societatilor emitente. DC este societate pe actiuni, membra a grupului Bursa de Valori Bucuresti, care presteaza servicii emitentilor, intermediarilor si detinatorilor de instrumente financiare.

Sursa: Rompress

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: