Blog @ Daniel Stoenciu

coltul meu pe internet..

Constantin Brâncuşi – locul întâi în topul primilor 500 de artişti ai secolului XX

Posted by Danny pe 19-martie-2008

Constantin BrancusiSculptorul român Constantin Brâncuşi se afla, luni dimineaţa, în fruntea clasamentului celor mai importanţi 500 de artişti ai secolului XX, publicat pe site-ul celebrei galerii Saatchi din Marea Britanie şi întocmit pe baza voturilor internauţilor.

Luni, 17 martie, Constantin Brâncuşi avea un total de 27.099 de voturi, clasându-se pe prima poziţie a topului, fiind urmat de Pablo Picasso (13.713 voturi), Egon Schiele (13.572 voturi), Paul Cézanne (13.568 voturi), Claude Monet (13.088 voturi), Gustav Klimt (13.016 voturi), Paul Gauguin (12.957 voturi), Henri Matisse (12.941 voturi), Marcel Duchamp (12.925 voturi) şi Piet Mondrian ( 12.912 voturi), conform site-ului http://www.saatchi-gallery.co.uk/artvote/.

În acelaşi clasament se află şi pictorul român de origine evreiască Victor Brauner, care se află pe locul 302, cu 3.997 de voturi.

Orice vizitator al site-ului galeriei Saatchi poate vota, o singură dată, pentru orice artist doreşte.

Topul „500 de artişti ai secolului XX” este inspirat din „The 20th Century Art Book”, album publicat de editura Phaidon.

Constantin Brâncuşi s-a născut la Hobiţa, în judeţul Gorj, în 1876, dar şi-a părăsit satul natal de foarte tânăr. În 1894 a intrat la Şcoala de Arte şi Meserii de la Craiova, iar în 1898 a fost admis la Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti. În 1904, traversează o parte din Europa pentru a ajunge la Munchen, unde se opreşte pentru un timp la Kunstakademie, pentru ca mai apoi să meragă la Paris, unde ajunge pe 14 iulie.

La Paris, Brâncuşi îşi continuă studiile la Ecole des Beaux-arts, în atelierul unui sculptor recunoscut – Antonin Mercié. În 1906-1907, după ce îşi ia diploma, expune la Salon d’Automne. Auguste Rodin, preşedintele juriului, îi remarcă lucrările şi îi propune să devină practician în atelierul său, însă, după numai o lună, Brâncuşi îşi dă seama că „nu creşte nimic la umbra marilor copaci”. Au urmat ani dificili, în care s-a străduit să-şi definească propriul angajament de artist.

Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se află Coloana Infinitului (Ansamblul de la Târgu-Jiu), Domnişoara Pogany, Sărutul, Pasărea măiastră etc.

Sursa: MediaFax

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: